ипотечен кредит

Ипотечен кредит – За какво трябва да питаме и да внимаваме?

Искате ипотечен кредит за ново жилище?

Може и да е дошъл момента, не вие да сте решили, но това е друга тема. На вас ви трябва ипотечен кредит и както много хора, вие не сте напълно наясно с всичко около един подобен кредит. И друг път сме насърчавали внимателното проучване на въпросите (за това сме тук) които имате спрямо ипотечен кредит – как, защо, от кога и други. Ще рискувате ли да си изиграете една лоша шега, само защото не сте потърсили достатъчно? Тук не става дума за малки суми пари, а за хиляди левове, домове и прочее. Преди да започнем с няколкото съвета, които вие трябва да знаете, нека кажем, че всичко описано тук може да има още информация и да варира в различни банки или условия.

1. Всички ипотечни кредити имат една лихва.

Видели сте нещо по телевизията, някаква ниска лихва и прочее, но когато отидете в офиса, нещата са други. Когато отидете там и обясните всичко нагледно на банковият консултант, разбирате, че може да получите и по-добри условия (естествено и по-лоши е възможно) Защо? Колкото по-надежден клиент сте вие за банката, толкова по-добри условия може тя да ви предложи. Затова, не се притеснявайте да споделите всичко с вашият консултант свързано с доходите ви.

ипотечен кредит

2. Уточнете какво реално, ще плащате по вашият ипотечен кредит. Какви вноски, ще предпочетете – намаляващи или равни. Трябва да знаете, че при намаляващите вноски средно годишното оскъпяване е по-малко, от колкото при равните вноски. Това означава, че е по-изгодно договарянето на намаляващи се вноски, където някой от вноските са с по-голям размер, но следващите се намаляват. Не забравяйте да попитате и за погасителен план!

3. Предварително искайте договора за ипотечен кредит и прилежащите общи условия.

Не подписвайте, преди да сте наясно с всички условия по договора си! Ако нещо не разбирате, винаги може да попитате консултанта, преди да сте подписали.
4. Нека всичко е в писмена форма. Може вашият консултант да ви обещае нещо, да се опита да ви привлече по някакъв начин. В крайна сметка, той също е на заплата и ако си мислите, че ще ви отвори очите за всички тайни вратички към по-добър ипотечен кредит, се лъжете. Питайте за всичко, дори и при най-малкото съмнение.

5. Такса за обслужване на ипотечен кредит. Внимавайте с тази такса – винаги четете как е определена и какъв е нейният размер. Много често ще срещнете в договора си, че тази такса съществува под определените условия, но никъде не пише колко точно е. Ако не искате да останете учудени, защо вашата месечна сметка е станала по-голяма, питайте за тази такса. Колко струва, променя ли се във времето, ако да, защо и кога.

6. Ипотечен кредит с калкулирани всички такси, лихви и други.

Поискайте вашият банков консултант да калкулира всичко в кредита за целият период от време. Да се направи една обща сметка на крайната цена на всичко. Така, ще си направите сметка, дали всичко си заслужава и дали ще можете да се справите.
7. Кои ипотечен кредит е по-добър – като физическо лице или като търговец?

Ако теглите ипотечен кредит като търговец, начислените лихви, такси и комисионни се приемат за данъчен разход за фирмата и могат да се приспадат. Това не важи обаче за физическите лица. Винаги трябва да питате за всичко и да мислите, дали може спестите част от парите.
8. Кое е по-добре – гратисен период или преференциална лихва за ипотечен кредит? Нека вашият консултант пресметне разходите ви при едният и при другият вариант. Вижте колко може да спестите, когато изберете определен вариант. Понякога може да има огромна разлика между двете или пък през първата година лихвеният ви процент да е 0, но после всичко да се промени.

 

 

9. Не се доверявайте на всичко свързано с ипотечен кредит.

Да не стават обърквания, ще ви дадем конкретен пример. Нормално, отпуснатият кредит е 80% от оценката на имота, който сте ипотекирали. Това може да се окаже така на първо четене, но ако оценителят на банката даде друг процент на стойност? Това може да ви навлече големи неприятности. Например, вече сте дали капаро за определен апартамент и ви остават само тези 80% от банката. Но банката ви дава по-малко и вие се оказвате с вързани ръце.

10. Преценте валутата на вашият ипотечен кредит. Може да си мислите, че този въпрос не е от голямо значение, но понякога малката разлика във валутата от вчера и днес може да се окаже доста голяма.
11. Проучете и какви са наказанията при просрочена вноска, лихва и прочее. Не казваме, че ще ви се случи, но никой не знае за периода на кредита какво може да се случи.
12. Разберете какъв е размера на наказателната лихва в случай, че върнете кредита преди срока на договора.
13. Малко тъмна точка за финал, но не забравяйте, че ако вземете ипотечен кредит и се случи нещо с вас, вашите наследници са тези, които трябва да го плащат. Отделяйте време да проучите всичко. Не бързайте и не взимайте необмислени решения!

 

 

1 thought on “Ипотечен кредит – За какво трябва да питаме и да внимаваме?

Comments are closed.