ипотечен кредит дигитализация

Финансите и технологията през 21 век – Ипотечен кредит

Ипотечни кредити онлайн? Това не е от вчера!

Не става дума за това, а как всичко вече се дигитализира, всичко се качва на сайтове и може да бъде намерено с няколко клика. Може да не го осъзнавате, но всичко около вас вече се върти на този принцип. Колко по-добре би било, ако можеше да няма банкови клонове, брокери, посредници и дори без платежни карти? Много от познатите ни неща започват да изчезват и дори на тези юрисдикций им идва времето да затворят.

Не става дума за революция, за нещо супер ново и супер странно за всеки. Става дума за еволюция. Да подобрим старото. Да се предоставят повече възможности на клиента спрямо това, което има.

Идея за ипотечен кредит от всяко място?

Това би било абсурдно, но не и следващата идея, която е създадена от Иво Василев, основател на Reloyalty – мобилното приложение, което възнаграждава лоялни клиенти. Идеята му е много проста и интересна. Повечето от вас вероятно имат карти за лоялност? Те може и да са 10-20-50, зависи къде ходите често. Вместо това, негоава идея е да се премахнат всички тези карти и да бъдат обединени с вашата платежна карта. Естествено, тоава ще е изцяло с ваше позволение. Тогава, вие може да изберете банка, която предлага повече услуги – отстъпка тук, отстъпка там, или трета безплатна порция при тези и тези условия. Трябва да сте схванали идеята. Добра е, интересна е, определено полезна, но до колко банките, биха се съгласили с подобно нещо?

ипотечен кредит дигитализация

А защо не всички сметки да са в една карта? Дори за ипотечен кредит? Подобна идея има от „Societe General Експресбанк“. Сами се досещате за какво става дума – да не се налага да търсите отделен банкомат за съответната карта. Друга идея която имат от същият екип е „автоматично спестяване“. Какво може да означава това? Има вече подобно приложение Acorns – то автоматично закръгля платената с карта сума нагоре до кръглата и стойност. Допълнителните центове биват добавяни в спестовна сметка. Още по-добре би било, ако могат да бъдат използвани когато пожелаем. Все едно буркана със жълтите стотинки вместо в гардероба, да си е в картата при другите пари. Така всеки ще може да използва пълните си 20лв, а не да му се губят някакви 66 или 79 стотинки.

 

Данните за ипотечен кредит!
За момента, повечето приложения, които имат достъп до клиента използват потребителско име и парола. Според законови промени обаче, които трябва да влязат в сила през 2018 г., връзката между банката и доставчика на услуги ще бъде директна. Така, банката ще е нясно, кои и кога достъпва услугите, а доставичка на новата услуга, ще получава лиценз от орган като централна банка. Всичко това естествено, ще бъде конторолирано с два регламента – GDPR и PSD2 – които изцяло целят по-добро ползване на данните на потребителите и естествно, на първо място, тяхната защита. Реално погледнато, това ще е начина на институции да виждат къде и за какво харчите парите си, за да могат да ви предлагат повече и да спестите повече.

Какви са проблемите и как това може да се отрази на ипотечен кредит?

Веднага ви предлагаме най-видимият проблем за всички тези решения – локализацията. Всичко това в някакъв момент може да бъде направено, но само за територията на България. То тогава напълно се губи смисъла от всичко (е, може би не от всичко). Отивате в чужбина, искате да платите за вечерята с карта – невалидна, неразпозната, отхвърлена, ако сте късметлий, може да пише – не работим с това!
Проблем номер две не засяга за щастие ипотечен кредит, но засяга всички хора със или без такъв – колко от вас са готови на подобни промени? Много от хората в страната нямат намерение да се занимават с банки, дори да държат парите си там. За някой все още е опция „под матрака“ и не всеки би се съгласил всичките му карти да са на едно място или жълтите стотинки да ги отделяме в банката.
Но, не трябва да се плашите. Вашият ипотечен кредит и всичките ви банкови карти са на сигурно място поне до 2019 година. Помислете добре, с колко от идеите бихте се съгласили и приели. Смятам, че идеята със отстъпките при всяка банка е чудесна (нещо като договор между банка и ресторанта до вас), но ще трябва много разговори и много договорики за подобно нещо.