ипотечен кредит

Ипотечен кредит за къща или апартамент?

Трябва ви ипотечен кредит, но дори вие не знаете за какво?

Това може да се окаже много трудна дилема понякога. За едни апартамента е повече за предпочитане, за други къщата на село – всеки с мнението си. Но можем ли да ви дадем някакви конкретни съвети и насоки кое от двете да изберете? Все пак, ще теглите ипотечен кредит, вероятно, ще трябва малко по-добре да помислите за нещата.
Да изясним нещо – и на двете места трябва поддръжка, дори не пряко свързана с вашият дом. На къщата, ще трябва ремонт на покрив, стени, мазилки и прочее, градина ако смятате да имате, а дори да не говорим колко време ще ви отнемат животните (ако изобщо ще имате). Никой не е казал, че задължително ви трябват животни или градина в която да си засадите краставиците. Но все пак някой хора го предпочитат.

Ипотечен кредит за по-добра инвестиция.

Апартамента например може да му трябва нова боя по стените (или тапети), изолация, нещо друго дребро. След това общи части – стълбища, асансьор, градинката пред блока – всичко това отнема също внимание и вероятно пари. Едно е обаче да изчистите стълбите на 8 етажна кооперация, друго е да прекопаете градината. И по двете места има работа. Може естествено да я намалите някак, но не всичко свършва до тук.

ипотечен кредит

Пространството. Това е един от проблемите, които ви удря първо, когато се преместите в нов апартамент. Взели сте ипотечен кредит, купили сте тристаен апартамент, но някак си не може да си напъхате зимните гуми на колата или да си съберете всичките рокли (може и да имате мазе, но разбрахте за какво става дума). Винаги се съобразяваш с нещо, размерите му, дали може да е без кутия и прочее.

Ипотечен кредит за един спокоен дом.

Къщата обаче е пълна с тространство. Има място за гараж, дори за няколко коли и техните гуми. Има място за жената и за всичките й дрехи. Има място за децата, а дори може да им се направи детска площадка навън. Ако има толкова много неща, които можеш да харесаш в един дом на село, защо толкова малко хора ходят там?
Доста е просто и ако сте проверявали обяви за къщи на село, още преди да вземете ипотечен кредит, ще видите едни страхотни цени – 10 000лв до 200 000 и нагоре. Защо? Ами, тези за 10 хиляди са не пред разпадане, а почти там. Това, ще означава, че ще трябва много труд да я направите годна за живеене и като говорим много – много! Покрив, стени, мазилки, мазе, врати, прозорци, може да се стигне и до основи. Ако къщата е стара – ел. инсталация, прокарване на интернет, отопление, печки и още и още.

Ипотечен кредит с по-добро предимство.

Апартаментът има предимство пред къщата, защото на него няма да му трябва толкова много работа, дори да е занемарен. Там нямате голямо пространство за ремонт, пък и повечето апартаменти са в приемливо положение. За по-предвидливите от вас обаче, можем да направим една сметка:

Къща – 10 хиляди. + ремонти за 50 хиляди (примерно) = 60 хиляди.
Апартамент – 50-100 хиляди + ремонти за 20 хиляди = 70-120 хиляди.
Тази малка сметка показва, че горе, долу за същата цена може да имате и реновирана къща в средата на селото и апартамент на края на града (за тази цена са почти във всеки град). С вашият ипотечен кредит може да подходите много внимателно, но да направите къща за 50 хиляди по ваш вкус, може да се окаже много по-добър вариант.